sâmbătă, 16 ianuarie 2016

12.01.2016 Despre „handicapul” creativităţii, spontaneităţii şi al originalităţii

Nu cred că veţi fi de acord cu mine cînd voi scrie că originalitatea, spontaneitatea şi creativitatea, dacă nu au fost rafinate în creuzetul alchimiei profesionale, sînt mai curînd defecte decît calităţi. Ele pot fi acceptate, ce spun eu, admirate de ceilalţi numai în măsura în care aduc beneficii posesorului: bani, poziţie socială, faimă.
Din nefericire, Curînd vor apărea şi invidia şi bîrfa, cu alte cuvinte, oricum o dai, nu-i bine cu lumea.
De ce spun asta? Pentru că pentru cel ieşit din normă nu există decît două statute: penibil/patetic sau div(ă)/marfă. E drept că de cele mai multe ori divul şi diva nu au nimic de a face cu creativitatea, aceasta fiind substituită de tupeu.
Lucrurile sînt mai complicate şi mai dureroase atunci cînd ne referim la copilăria celor dotaţi cu asemenea calităţi. Pe de o  parte vor avea de a face cu răutatea şi cruzimea celor de seama lor, pe de altă parte părinţii şi educatorii vor încerca să-l aducă pe linia de plutire, cea dreaptă. O vor face cu cele mai bune intenţii, pentru a-i proteja, pentru a-i ajuta să-şi găsească şi să acceptate normalitatea, undeva ascunsă în spatele orginalităţii şi creativităţii lor.
Mă gîndesc la un copil anume scriind aceste rînduri. Unul care nu este foarte talentat, foarte imaginativ, dar plin de o creativitate peste medie, potenţată de o bună intenţie excepţională. Este un „amuzant”, este un „jucăuş”, este un „vesel” şi mai mult decît toate este un „prieten” care vrea să-şi distreze colegii de şcoală, maimuţărindu-se, prefăcîndu-se că scapă lucrurile pe jos sau că se-mpiedică de trepte. Da, numai că aşa s-ar descrie el, ceilaţi rîd de el cu răutate, îl iau peste picior cu josnicie, deşi el crede că primeşte numai replici la fel de inspirate la jocul său, îl apostrofează cu „împiedicatule”, „caraghiosule” şi dacă ar cunoaşte cuvântul l-ar numi, desigur, şi „patetic”.

Învăţătoarea înţelege numai pe jumătate situaţia, partea cu care rezonează, răutatea şi deloc cu cealaltă, creativitatea. Şi va rezolva problema, cumva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu