miercuri, 20 ianuarie 2016

Promisiunea, acest bănuţ găurit.

Promisiunea, în general, poate fi privită ca o monedă de aur (de schimb). Are valoare în sine, are două feţe, una îl reprezintă pe autor, cealaltă pe beneficiar şi cum poate fi făcut în rău sau în bine, aduce beneficii sau pagube ambilor.
Dar să vorbim numai despre cea cu bune intenţii, cea care este mesagerul faptelor bune. E drept că-s mai multe promisiuni pe piaţă decît fapte, de unde şi inflaţia.
Există o promisiune anume, care e cel mai uşor de făcut şi cel mai greu de ţinut, promisiunea făcută ţie însuţi, motiv pentru care ea arată ca un bănuţ găurit prin al cărui orificiu se scurg bunele intenţii şi prin care te inundă frustările.
Nu e zi de la Dumnezeu să nu ne promitem ceva. Sau poate că mai e cîte una pe ici pe colo, de obicei cele în care sîntem prea luaţi cu treaba pentru a mai avea timp să ne mai şi pese de ce facem sau cum facem, cînd ne spetim muncind. Dar, în rest, cum arată o zi de lîncezeală, cînd ştii c-ar trebui să faci aia şi aia şi totuşi stai cu ochii pe geam, pe pereţi sau pe facebook? Sau cum este o zi de mahmureală? Sau cum este o zi în care ţi-ai făcut curaj să te urci pe cîntar? Groaznică, dar cum „speranţa moare ultima” numele ei va fi Promisiune. Într-o oră mă apuc de. De mîine. De luni. De la întîi. De la anul. Promisiuni, promisiuni, parole, parole, parole.  
Din păcate dintre toate promisiunile din lume cele mai greu de ţinut sînt cele făcute nouă, de ce? Poate pentru că ne stimăm cel mai puţin, poate pentru că părerea noastră despre noi înşine este oricum una destul de proastă. Sau poate pentru că sîntem excesiv de toleranţi şi îngăduitori cu noi şi cu neseriozitatea noastră. Dacă nu-ţi ţii promisiunea faţă de cineva imaginea ta poate fi ştirbită, scade automat, desigur, şi respectul de sine. Plus că mai merge şi vorba prin tîrg. Atunci cînd e vorba de tine, secretul poate fi păstrat cu sfinţenie, nimeni nu va afla că nu eşti parolist sau că nu ai pic de voinţă, pic. Eşti tu cu tine. Exact atunci apare frustrarea şi regretele devin dureroase. Zic bine?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu