miercuri, 6 ianuarie 2016

dreptul tău universal vs dreptul meu de minoritar - partea I

Ştiu că rîndurile mele vor trezi multe reacţii adverse, dar dacă măcar un cetăţean cade puţin pe gînduri înainte de a se încrunta, a înjura cu voce tare sau a blestema în gînd, înseamnă că demersul meu şi-a atins ţinta: mintea!
Înainte de a teoretiza, poate pentru a mă face mai bine înţeleasă voi da cîteva exemple de „drepturi universale” pe care eu le citesc de multe ori în cheia intoleranţei.
1. Nu ştiu care este raportul pietoni vs automobile, motoare, scutere, dar cu singuranţă persoanele care merg teoretic pe jos sînt cu mult mai multe. Spun teoretic pentru că aici e deja o întreagă discuţie, pentru că în kilometrajul lor predomină drumurile parcurse cu autobuzul, tramvailul, troleul, taxiul şi metroul. Ceea ce este ultraevident este că pietonii consideră că trotuarul le aparţine. Dacă ar fi aşa, ar trebui să se numească „trotuarişti”, aşa cum bicicliştii şi-au tras numele în urma posesiei unie biciclete şi a unei ireale piste speciale. Dar nu, ei se numesc pietoni şi sînt foarte convinşi că-s proprietarii de drept a tuturor trotuarelor, indiferent de lăţimea lor. Şi aici apare intoleranţa lor faţă de posesorii de maşini. Ei nu empatizează niciodată cu problemele şoferilor, nici măcar cînd se află cu toţii-n trafic. Cu atît mai puţin în problema locurilor de parcare. Nu, ei ştiu că, indiferent de cît de îngust sau de lat este, trotuarul le aparţine, în exclusivitate. Aşa că, dacă întîlnesc un automobil pe „proprietatea” lor şi îi obligă să facă un pas la stînga sau să-şi frece fundul preţios de un pom sau gard, să te ţii blesteme, înjurături, ştergătoare ridicate, chei trase pe portieră etc. Pe ei îi deranjează maşinile, indiferent dacă sînt cele care descarcă alimente, pe care tot ei le vor îngurgita, că e curierul care îi aduce unui confrate de-al lui, tot pieton, plasma, nu contează că-i a vecinului, cel care, mergînd cu maşina, îi asigură lui un confort sporit în autobuz, prin lipsa unui călător în plus. Nu, este dreptul lor universal, ei sînt regii şi reginele trotuarelor.

(Va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu