marți, 12 ianuarie 2016

dreptul tău universal vs dreptul meu de minoritar – partea a VI-a

Ş-am ajuns şi la fumători!
Sincer nu ştiu dacă populaţia matură a României este preponderent fumătoare sau nu. La prima vedere ar părea că nefumătorii deţin supremaţia, deşi s-ar putea să fie numai mult, mult mai vocali. Să pornim de la premiza că-s mai mulţi, mai ales pentru că provin din două categorii, cei de vocaţie, mai exact cei care nu au pipat niciodată şi ce-i convertiţi, adică înrăiţii care într-o dimineaţă, noapte, zi, clipă au ferfeniţit o ţigară sau un pachet întreg ş-au decis „Gata, de azi mă las de tutun!”. Zis şi făcut, bravo lor.

Mie-mi plac fumătorii, în primul rînd pentru decenţă, nu fac caz că susţin economia naţională plătind megaaccize, nu încearcă să convingă pe nimeni să fumeze pentru că este relaxant şi, după părerea mea, majoritatea au şi o personalitate mai puternică decît ceilalţi, inclusiv datorită faptului că, în ciuda tuturor presiunilor de toate felurile, refuză să se lase. Bravo şi lor!
Dacă lucrurile par destul de clare şi echilibrate în acest moment între cele două tabere, ele au degenerat la un moment dat cînd cu legea care interzicea (şi interzice)fumatul în locuri publice şi nu numai. Ei, au tras atunci aer curat în piept atuncii nevicioşii ş-au oftat prelung „În sfîrşit am intrat şi noi în rîndul lumii civilizate!”, de parcă numai asta ne făcea codaşi. Valurile zăgăzuite pînă acum de frustrare, revoltă şi răzbunare au rupt digul resemnării ş-au împorşcat cu vorbe mai mult sau mai puţin urîte dar plină de ură toţi fumătorii din mediul real şi virtual. Şi ţin-te! „Hăă, hăă, voi, din pricina cărora murim noi!” Fumătorii pasivi, nefumătorii activi s-au aruncat asupra bieţilor fumători de parcă atunci li se revelase acest adevăr relativ.
Acest val eu l-aş numi valul turmei, valul mimetismului, valul circular creat de o mărgiă aruncată într-un pahar cu apă, adică ceva gratuit şi inutil. Dar ce e val, ca valul trece.
Acum e linişte deşi încă se fumează în bodegi şi crîşme. Poate că-şi conservă energia pentru luna februarie cînd legea va fi aplicată.  


(va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu